OVER Joke

Wie ik ben? Joke Brons, geboren en getogen Vlaardingse. In de volksmond: een echte haringkop. En tot groot ‘verdriet’ van mijn man niet weg te krijgen uit het Vlaardingse vissersstadje. Hoewel ik hem ervan verdenk dat hij het er stiekem toch wel erg naar zijn zin heeft. Mijn man heeft me veel gebracht in mijn leven, onder andere het ondernemerschap, en het mooiste geschenk in mijn leven is toch wel mijn cadeaukind Miles.

Altijd heb ik gezegd, ik op kantoor? Nooit! En toch brachten mijn keuzes mij op het pad van een kantoorbaan. Op een of andere wijze staat mijn leven in het teken van het ondersteunen, ontzorgen, regelen voor en coachen van anderen. Na school rolde ik al snel het secretaressevak in. Bij een automatiseringsbedrijf in de bouwnijverheid ben ik van junior uitgegroeid tot een senior managementondersteuner.

Vervolgens kwam ik te werken voor een grote wereldwijde Deense organisatie, waar ik mijn hart verloor aan de transportsector overzee. Met een zwaar hart ben ik daar uiteindelijk weggegaan om bij een Duits automotive bedrijf te gaan werken, waar ik me verder heb mogen ontwikkelen tot een professionele vakvrouw, waar kwaliteit, kwantiteit, integriteit en structuur de meest belangrijke kernwaarden zijn in het samenwerken met en het coachen van anderen.

Personal Assistant van Chef Tico

Mijn man werd op een zeker moment gedwongen om als zzp’er verder te gaan aan het begin van de crisis. Uiteraard heb ik hem daar vanaf het begin bij ondersteund. Van het inschrijven bij de Kamer van Koophandel, het opzetten van een administratie tot het online zichtbaar maken van zijn specialiteit als Chef-Kok op een wijze die bij hem past. Nu werkt hij veel als freelance kok, geeft hij advies op het gebied van keukenbeheer, maakt hij compleet nieuwe menu’s die passen bij het type restaurant en leert hij het vak aan jongeren en nieuwkomers. Als zijn Personal Assistant (PA) regel ik zijn administratie, spar met hem over nieuwe uitdagingen op kookgebied en smakelijk eten.

Business supporter voor ondernemers

Dat heeft mijn ondernemersgeest doen ontwaken en heeft ertoe geleid, dat ik steeds meer vanuit ondernemerschap voor anderen kan betekenen. Bijvoorbeeld als business supporter om te sparren met ondernemers, mijn creativiteit te gebruiken bij het oplossen van vraagstukken, business te ontwikkelen die past bij de ondernemer en zaken uit handen te nemen en te regelen die weer bij mij passen. En zo werd het idee geboren om zelf ook te gaan ondernemen, te doen waar ik blij van word en mijn specialismen te gebruiken, zodat jij kan doen waar jij goed in bent.

Neurolinguïstisch programmeren

In 2016 haalde ik mijn NLP Master Practitioner en die ontwikkeling heeft er mede aan bijgedragen dat ik nu ben wie ik ben en dat ik ben volgroeid tot een professionele vakvrouw. Ik ga nooit van huis zonder mijn NLP toolbox. Wat er allemaal in zit? Alles wat met communicatie te maken heeft, het lezen van gedrag en emoties, de verbale en non-verbale communicatie, het gebruik van al je zintuigen enz. Alle gereedschappen zitten erin die mij helpen om echt contact met de ander te maken, te zorgen dat we op hetzelfde level zitten, meeleven en dicht bij jezelf blijven. Al je zintuigen inzetten en alle emoties voelen en uiten, want dat hoort erbij en versterkt je, en tegelijkertijd weten wat er gebeurt en hoe je hiermee om hebt te gaan. En wat ontbreekt? Vooral het woord moeten!